Relay hacking – Wat is het en hoe kunt u zich hier tegen beschermen

Relay hacking

In dit artikel kunt u alles lezen over keyless entry en relay hacking. We leggen u uit hoe het werkt en welke varianten er zijn.  Uiteraard geven wij u ook tips om relay hacking van uw auto te voorkomen, cq te kans te reduceren.

Wat is een keyless entry systeem

Een keyless entry systeem is een comfort systeem dat op bijna alle moderne auto’s te vinden is, en het leven een stuk makkelijk heeft gemaakt. Waar normaal een auto ontgrendelt dient te worden door een knopje op de sleutel in te drukken, zorgt het keyless entry systeem ervoor dat alleen het aanraken van de deurgreep van de auto voldoende is om de auto te starten. Bij sommige automodellen hoeft alleen de sleutel aanwezig te zijn, en de autodeur ontgrendelt vanzelf. Behalve het keyless entry systeem is vaak een keyless go systeem geïnstalleerd.  De auto kan door middel van de startknop op het dashboard gestart worden zonder dat de sleutel uit de broekzak of jaszak gehaald hoeft te worden. Kortom een systeem waar u snel aan gewend raakt en een auto zonder dit systeem vaak snel ouderwets aanvoelt. Echter is dit systeem een aantal jaren geleden “ gekraakt” Het bleek namelijk “eenvoudig”  om dit systeem voor de gek te houden. Hoewel de sleutel nog wel nodig is, hoeft de sleutel niet in de buurt te zijn van de auto. Dit fenomeen heet “relay hacking” Dit leggen we graag uit in de volgende paragraaf.

Wat is Relay Hacking

Relay hacking is een methode om het keyless entry systeem van een auto te misbruiken. Dit wordt gedaan doordat het signaal tussen de auto en de sleutel wordt opgevangen, versterkt en wordt doorgezonden. Op deze manier hoeft de sleutel dus niet in de buurt te zijn van de auto. Hoewel deze methode al enkele jaren geleden is ontdekt, blijkt dat nu ruim 40% van alle diefstallen en inbraken middels deze methode wordt uitgevoerd. Dit komt voornamelijk omdat de apparatuur voor relay hacking nog slechts enkele tientjes kost.

Welke type Relay hacking zijn er?

Er zijn een aantal verschillende methodes die onder relay hacking vallen. Wij laten graag zien welke type er zijn:

  1. Relay-over-cable Attack
  2. Relay over the air Attack

 

Bij variant 1 wordt er een fysieke kabel gebruikt om het signaal op te vangen, door te zenden en weer uit te zenden naast de betreffende auto. Dit is een eenvoudige en effectieve methode. Echter valt dit in de praktijk wel heel erg op.

Bij variant 2 wordt het signaal opgevangen via het eerste device. Dit device stuurt het signaal via wifi, 3g of een andere radiomethode naar het tweede device dat naast de auto staat. Dit is een effectieve methode die niet opvalt. Doordat de kosten van dit systeem enorm zijn gedaald, is dit een veelgebruikte manier van inbreken.

 Welke auto’s betreft de gevoeligheid voor Relay Hacking?

Dat is heel eenvoudig. Alle auto’s die een keyless entry systeem hebben met een smartkey zijn gevoelig voor deze methode. Hoewel er voor sommige modellen, relatief dure apparatuur nodig is, is elke auto met deze techniek gevoelig voor Relay hacking. Ook betreft het modellen die bijvoorbeeld al in sinds 2006 rondrijden. Merken die populair zijn, zijn voor BMW, Volkswagen en Opel.

Hoe kan ik mijn auto beschermen tegen Relay Hacking?

U kunt er voor kiezen om het systeem in z’n geheel uit te schakelen. Dit is echter  niet altijd mogelijk doordat het keyless Go aan moet blijven staan omdat er simpelweg geen sleutelgat aanwezig in de auto om de auto te starten.

Mocht u een auto hebben of willen waar het keyless entry systeem aanwezig is, kunnen wij het volgende adviseren:

  • Installeer een KIWA goedgekeurd alarmsysteem

Een goed alarmsysteem zal het oneigenlijk openen en starten van de auto signaleren, doordat het signaal van het alarm op de sleutel minder eenvoudig is te omzeilen.

  • Gebruik een autosleutelbeschermhoes RFID anti-relay hacking

Een hoesje dat geschikt is om het signaal van de sleutel te blokkeren indien deze niet gebruikt wordt. Met name ’s avonds en ’s nachts wanneer de auto voor de deur staat, is het een geschikt moment om relay hacking toe te passen. Door bijvoorbeeld de SECPAC GO te gebruiken reduceert u de kans dat relay hacking lukt.

Meer achtergrond kunt u vinden in de deze PDF

 

Bestellingen worden vanaf 17 april 2019 weer uitgeleverd. Via bol.com kunt u wel direct bestellen en leveren. Zoekwoord "Secpac" Sluiten